petak, 4. siječnja 2013.

Za čitanje i istraživanje (5. dio)

PIŠU Anja Mihotović i Ana Marija Šćepanović
Ispravila i dopunila: Sagita Mirjam Sunara, doc.

Paper Through Time
[Papir kroz vrijeme]

Između 2007. i 2010. godine profesor Timothy Barrett i njegov tim nedestruktivnim su metodama ispitali uzorke 1578 papira izrađenih u razdoblju od 14.  do 19. stoljeća. Papiri pripadaju zbirci Knjižnice Newberry iz Chicaga i Knjižnice Sveučilišta u Iowi, a ispitivani su tehnikom rendgenske fluorescentne analize (XRF) i uz pomoć UV-VIS-NIR spektrofotometra. Provedeno istraživanje imalo je nekoliko ciljeva: produbiti znanje o materijalima i tehnikama koji su se koristili za izradu papira, utvrditi kako promjene tih materijala i tehnika utječu na stabilnost i trajnost papira, odrediti treba li mijenjati materijale i metode koji se koriste u testovima ubrzanog starenja, kod tzv. mokrog čišćenja te u ručnoj i strojnoj proizvodnji "trajnih" papira i, naposljetku, pružiti konzervatorima-restauratorima nove informacije ili smjernice koje će im olakšati donošenje odluka o restauratorskom zahvatu i(li) čuvanju papirne građe. Rezultati istraživanja predstavljeni su na internetskoj stranici Paper Through Time.

Početna stranica

Sadržaj stranice strukturiran je poput znanstvenog rada. Izborna traka podijeljena je u 14 kategorija: početna stranica, pregled projekta i popis autora, ciljevi projekta, pozadina (europske tehnike izrade papira između 1300. i 1800. godine; prijelaz na tiskarske tehnike), metodologija rada (izbor uzoraka, instrumenti i tehnike, postupak analize, eksperimenti), rezultati, rasprava, zaključci, prijedlozi za daljnja istraživanja, rječnik, dokumentacija (podaci o uzorcima, fotografije itd.), zahvale, prolog i kontakt.

Ispitivanje knjižne građe XRF spektrometrom

Podaci prezentirani na ovoj stranici korisni su ne samo restauratorima papira i arhivske građe, već i proizvođačima arhivskih materijala, povjesničarima koji istražuju povijest knjiga i papira te konzervatorima-znanstvenicima.

Jedna od knjiga koje su obuhvaćene istraživanjem


Natural Fibres
[Prirodna vlakna]

Tekstili oduvijek zauzimaju važno mjesto u čovjekovu životu. U Pakistanu i Meksiku otkriveni su fragmenti pamučnog tekstila koji datiraju iz 5000. godine prije Krista. Najstarija vunena tkanina pronađena je u Danskoj, a potječe iz 1500. godine prije Krista. Prema kineskoj tradiciji, povijest svile započinje u 27. stoljeću prije Krista.

Godina 2009. bila je Međunarodna godina prirodnih vlakana. Tim je povodom pokrenuta internetska stranica Natural Fibres. Konzervatorima-restauratorima najzanimljiviji će biti dio naslovljen 15 prirodnih vlakana koji sadrži prikaz najvažnijih biljnih i životinjskih vlakana.

Početna stranica

Za svako je vlakno navedeno njegovo porijeklo te podaci o proizvodnji i trgovini. Tu su i mikrofotografije vlakna pod različitim povećanjem, kao i primjer njegove primjene.

Podaci o vlaknu svile


Fiber Reference Image Library 
[Referentna zbirka slika tekstilnih vlakana]

Referentna zbirka tekstilnih vlakana, skraćeno FRIL (prema: Fiber Reference Image Library), obuhvaća slike tekstilnih vlakana snimljene primjenom različitih tehnika mikroskopiranja.

Početna stranica

Tekstilna vlakna podijeljena su u tri kategorije: životinjska vlakna, biljna vlakna i vlakna koja su umjetno proizvedena. Unutar tih kategorija vlakna su grupirana prema zbirkama. Za svaku vrstu vlakna naveden je komercijalni naziv, rod i vrsta te porijeklo. Fotografije vlakana snimljene primjenom različitih tehnika mikroskopiranja (u svijetlom i tamnom polju, u polariziranom svjetlu itd.) dragocjena su građa za sve istraživače. Osobito su zanimljivi uzorci s povijesnih tkanina iz Zbirke povijesnih kostima i tekstila Državnog sveučilišta u Ohiu, od svilene haljine iz 18. stoljeća do haljine Y. Saint Laurenta iz sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Ova baza podataka može biti od velike pomoći konzervatorima-restauratorima kod identifikacije tekstilnih nositelja. Zanimljiva će biti i drugim stručnjacima koji se bave istraživanjem tekstila i tekstilnih vlakana.

Nema komentara:

Objavi komentar