četvrtak, 3. siječnja 2013.

Za čitanje i istraživanje (4. dio)

PIŠE Dorotea Krstić
Ispravila i dopunila: Sagita Mirjam Sunara, doc.


Webexhibits: Pigments through the Ages
[Web izložbe: Pigmenti kroz povijest]

Prve boje dobivene su miješanjem zemlje i ugljena s pljuvačkom ili životinjskom masti. Pigmenti koji se danas koriste predstavljaju remek-djela kemijske industrije. Na stranici Pigmenti kroz povijest mogu se naći podaci o svim povijesno važnim pigmentima, njihovom porijeklu, kemijskom sastavu i primjeni.

Početna stranica

U uvodnom dijelu objašnjava se što je nositelj, kako se priprema podloga za slikanje, kako se radi skica, kako se priprema i nanosi boja, kako se slika lakira... Tu doznajemo da pigmenti u bojama mogu biti vezani različitim vezivima: žumanjkom, uljem, gumi-arabikom...  Vezivo određuje kako se boja "suši". Vodene boje, primjerice, stvaraju čvrsti film isparavanjem vode, dok se kod uljenih boja to događa zbog kemijskih promjena – oksidacijom i polimerizacijom.

Katalog pigmenata daje pregled najvažnijih pigmenata. Uz kratki opis svakog pigmenta navedeno je porijeklo njegova naziva, način dobivanja, kemijski naziv i povijest upotrebe. Tu je i prikaz dobivanja te tehnički podaci (identifikacija, stabilnost itd.).

Katalog pigmenata

Pigmenti se mogu pretraživati prema grupi boja kojoj pripadaju: ljubičasti, plavi, zeleni, žuti, narančasti, crveni, bijeli, smeđi i crni. Na stranici se može vidjeti koji su se pigmenti koristili u određenom povijesnom razdoblju. Za svaki je pigment dan primjer njegove upotrebe u slikarstvu.

Umjetnici koriste različite slikarske tehnike: ulje, akril,  temperu, pastel, akvarel. Na ovoj je stranici svaka tehnika detaljno opisana, od pripreme boje do slikanja.

Slikarske tehnike

Dio naslovljen Pogled izbliza konzervatorima-restauratorima vjerojatno će biti najzanimljiviji. Tu su prikazane različite tehnike ispitivanja, od vizualnog pregleda u vidljivom svjetlu do kompjuterizirane tomografije.

Metode ispitivanja


Webexhibits: Investigating Bellini's Feast of the Gods 
[Web izložbe: Istraživanje Bellinijeve Gozba bogova]

Godine 1512. ferrarski je vojvoda od Giovannija Bellinija (1427.-1516.) naručio sliku Gozba bogova. Deset godina kasnije, 1522., slikar Dosso Dossi (oko 1490.-1542) drastično je izmijenio izgled krajolika u pozadini Bellinijeve slike. Sedam godina nakon njega Tizian (1490.-1576.) je još jednom preslikao taj dio slike.

Slika Gozba bogova

Slika Gozba bogova, remek-djelo talijanske renesanse, danas se čuva u Nacionalnoj galeriji u Washinghtonu. Dugo se tražio odgovor na pitanje kako su izgledale starije verzije slike i zbog čega je njezin izgled bio mijenjan. Odgovori na ta pitanja mogu se naći na stranici Istraživanje Bellinijeve Gozbe bogova.

Najzanimljiviji dijelovi stranice su Deconstruction [Razgradnja], gdje posjetitelj može pogledati sve tri kronološke faze slike, uz rendgenski i infracrveni snimak, te Pigments [Pigmenti], gdje su označene pozicije uzorkovanja, a klikom na svaku poziciju otvara se prozor s mikrofotografijom poprečnog presjeka i njegovim kratkim opisom. 

Pogled ispod površine slike


Prikaz poprečnog presjeka jednog uzorka

Nema komentara:

Objavi komentar