nedjelja, 9. prosinca 2012.

Za čitanje i istraživanje (3. dio)

PIŠU Matea Milat, Benedikta Vilenica i Viktoria Cetinić
Ispravila i dopunila: Sagita Mirjam Sunara, doc.


Tate Online: Conservation

Tate je mreža četiriju britanskih muzeja: Tate Britain (zbirka britanske umjetnosti od 1500. do danas), Tate Modern (međunarodna moderna i suvremena umjetnost), Tate Liverpool (moderna i suvremena umjetnost) i Tate St Ives (britanska i međunarodna moderna umjetnost). Internetska stranica Tate Online pokrenuta je 1998. godine, a pruža informacije o zbirkama svih četiriju muzeja, što je gotovo 70 tisuća umjetničkih djela!

Početna stranica

Budući da je očuvanje umjetničkih zbirki jedan od osnovnih Tateovih zadataka, dio internetske stranice Tate Online posvećen je konzervaciji i restauraciji. Tate ima pet restauratorskih radionica: za štafelajne slike, ukrasne okvire, papir, skulpture i tzv. time-based media. Tu je i odjel za prirodnoznanstvena istraživanja. Problemi s kojima se restauratori u poslu susreću ilustrirani su na primjeru umjetnina iz Tateovih zbirki. Primjerice, uklanjanje završnog laka objašnjeno je na primjeru Gainsboroughova portreta Edwarda Richarda Gardinera. Ubrzano propadanje sintetičkih materijala prikazano je na primjeru najstarije plastične skulpture u Tateovoj zbirci, Gabovog Modela za "Stup".

Čišćenje laka

Na stranici se može doznati i nešto o projektima Tateovih stručnjaka. Osim  zanimljivijih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, tu su sažeto prikazani rezultati njihovih istraživanja, primjerice utjecaja kisika na propadanje umjetnina na papiru ili promjena kojima starenjem podliježe pigment smalt.

Tateovi konzervatorsko-restauratorski projekti

Jedna od zanimljivosti internetske stranice je blog. Među objavljenim tekstovima pronašli smo jedan na temu restauracije, "How do you deal with an artwork that has a missing piece?". Autorica poziva čitatelje da joj pomognu pronaći nedostajući dio slike.


Museum Conservation Institute 

Museum Conservation Institute je centar u kojemu se obavljaju tehnička i znanstvena ispitivanja na predmetima iz Smithsonianovih muzeja (ima ih 19!). Stručnjaci koji ovdje rade vrsni su poznavatelji materijala i povijesti tehnologije. Kombinirajući to znanje s najsuvremenijim instrumentima i znanstvenim tehnikama, obavljaju tehnička istraživanja, interpretiraju umjetničke umjetničke, antropološke, biološke i povijesne objekte te izvode konzervatorsko-restauratorske zahvate. Institut je uključen u raznovrsne projekte zaštite kulturne baštine, poput razvoja i uporabe manje štetnih materijala i postupaka u konzervaciji-restauraciji ili zaštite kulturnoga blaga od krađe i ilegalne trgovine.

Početna stranica

Djelatnici Instituta vrlo su aktivni u predstavljanju svoga rada. Neke od njih možete upoznati ovdje. Na internetskoj stranici Instituta nalaze se brojni tekstovi koji objašnjavaju kako skrbiti o različitim predmetima, ali i popis publikacija – knjiga, zbornika, članaka, izvješća i drugih materijala – Instituta i njegovih stručnjaka. Osobito je zanimljiva  baza podataka BCIN, Bibliographic Database of the Conservation Information Network.

Stručnjaci Instituta govore o svom radu

Dio stranice posvećen je prezentiranju konzervatorsko-restauratorskih i tehničkih istraživanja. Konzervatorsko-restauratorska istraživanja su interdisciplinarna. Ispituju se svojstva materijala i mehanizmi njihova propadanja, razvijaju i unapređuju konzervatorsko-restauratorski postupci. Podaci prikupljeni istraživanjem pomažu nam shvatiti prošlost. Tehnička ispitivanja obavljaju se u vrhunski opremljenim laboratorijima, od kojih treba izdvojiti Laboratorij za slikovnu dijagnostiku.

Stranica Laboratorija za slikovnu dijagnostiku

Infracrvena reflektografija (lijevo) otkriva podcrtež 


Heilbrunn Timeline of Art History
[Heilbrunnova vremenska skala povijesti umjetnosti]

Heilbrunn Timeline of Art History je podstranica internetske stranice Muzeja Metropolitan u New Yorku. Kao polazište za kronološki, geografski i tematski organizirano istraživanje svjetske povijesti umjetnosti korištena je zbirka tog muzeja. Tekstove su pisali Metropolitanovi kustosi, restauratori, znanstvenici i pedagozi. Stranica je namijenjena studentima i znanstvenicima koji istražuju povijest umjetnosti, ali će biti privlačna i drugima koje povijest umjetnosti zanima.


Pretraživanje stranice obavlja se prema sljedećim kriterijima:

1. Karta svijeta – navigacija kroz umjetnost različitih kontinenata i regija u odabranom vremenskom periodu (8000 – 2000 g. pr. Kr., 2000 – 1000 g. pr. Kr. itd.).


2. Vremenska skala nudi linearni prikaz povijesti umjetnosti i mogućnost pretraživanja i uspoređivanja umjetničkih djela iz cijeloga svijeta u željenom razdoblju. Pored osnovnih povijesnih i povijesnoumjetničkih podataka, tu se navode ključni događaji iz odabranog perioda i umjetnička djela iz Metropolitanove zbirke. Čitatelja se upućuje na vezane sadržaje (popis vladara, tematski eseji, karte itd.).

3. Tematski eseji uključuju više od 900 radova vezanih uz određene teme u povijesti umjetnosti. Opisuju revolucionarne pokrete u umjetnosti, arheološka nalazišta, carstva i civilizacije, sporne teme, umjetnike... Eseji su vrlo opsežni i daju jako precizne informacije o određenoj temi.

4. Umjetnička djela – taj dio stranice nudi uvid u preko 6000 djela iz Metropolitanove zbirke.  Uz naslov, ime autora, dataciju i podatak o tome gdje je djelo izloženo, nalazi se njegov kratki opis. Tu je i fotografija predmeta koja se može uvećati. Neki su pojmovi povezani s tehničkim on-line rječnikom CAMEO, a biografije umjetnika s bazom podataka Oxford Art Online.


5. Materijali su indeksirani kronološki, zemljopisno, tematski i prema predmetu, što dodatno olakšava pretraživanje stranice.

Svaki je kriterij usko povezan s drugim. Drugim riječima: svaki rezultat pretrage ima isti doseg informacija, bez obzira na kriterij pretraživanja.