ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Izvješće sastavila: Matea Milat
Ispravila i dopunila: Sagita Mirjam Sunara, doc.
Fotografije: S. M. Sunara


Početkom studenoga posjetili smo Sveučilišnu knjižnicu u Splitu u pratnji naše nastavnice Sagite Mirjam Sunare. Ta je ustanova od početka 20. stoljeća nekoliko puta mijenjala ime i lokaciju, a danas se nalazi unutar sveučilišnoga kampusa, u ulici Ruđera Boškovića. Vrata nove zgrade Knjižnica je svojim korisnicima otvorila 2009. godine.

Na ulazu u Sveučilišnu knjižnicu dočekala nas je dr. sc. Sanja Brbora; njoj je povjerena koordinacija našeg posjeta. Prvo nas je otpratila do Odjela za zaštitu i digitalizaciju građe. Taj je odjel osnovan 2008. godine, a bavi se preventivnom zaštitom i konzervacijom-restauracijom knjižnične građe. Kroz odjel nas je provela diplomirana konzervatorica-restauratorica Ana Radić Bizjak pa smo se iz prve ruke upoznali s njezinim radom. Govorila nam je o mokrom i suhom čišćenju knjiga. Kako objašnjava D. Piplović u članku o čišćenju arhivskog gradiva, tim se postupkom poboljšava čitljivost teksta, odstranjuju štetne tvari iz papira i produžuje njegova trajnost.


Slijedilo je upoznavanje s dokumentacijom; gospođa Radić Bizjak nam je pokazala dokumentacijske obrasce u koje se upisuju informacije o zatečenom stanju predmeta, opisuje tijek konzervatorsko-restauratorskog zahvata, navode materijali koji su korišteni u radu i dr. Nakon toga nam je pokazala prostoriju s građom koju tek treba restaurirati; hrpe i hrpe starih i oštećenih knjiga. Na kraju smo posjetili mali tim koji je zadužen za digitalizaciju knjižnične građe. Demonstrirali su nam skeniranje starih novina i računalnu obradu skeniranih slika. Većina nas nikada nije imala priliku posjetiti ovakav odjel pa smo bili oduševljeni svime što smo vidjeli.



Gospođa Brbora nas je provela kroz veliku čitaonicu do Odjela za nabavu i obradu građe posebne vrste. Budući da u čitaonici mora vladati tišina, tamo smo se kratko zadržali. U prolazu su nam pažnju privukle police s knjigama iz područja likovnih umjetnosti.



U maloj čitaonici Odjela za nabavu i obradu građe posebne vrste nije bilo korisnika, jer se upravo pripremala izložba o ostavštini profesora Josipa Barača. Tu nam je gospođa Brbora održala predavanje o radu Sveučilišne knjižnice. Objasnila nam je kako se možemo upisati, kako se pretražuju knjižnični katalozi i posuđuju knjige. Sveučilišna knjižnica u Splitu svojim korisnicima omogućuje posudbu građe iz drugih knjižnica, hrvatskih i inozemnih. Jako mi se svidjelo to što se uvijek možemo obratiti za pomoć knjižničarima-informatorima. Oni nam  mogu pomoći da pronađemo literaturu za pisanje seminara ili diplomskog rada.



Mihaela Kovačić s Odjela za nabavu i obradu građe posebne vrste pokazala nam je nekoliko starih, izuzetno vrijednih knjiga. Jedna od njih je Marulićev Evanđelistar iz 1529. godine. Pokazala nam je i dvije restaurirane knjige, također iz 16. stoljeća, koje su pripadale knjižnici splitske obitelji Martinis – Marchi. Knjige su prije više godina restaurirane u radionici Hrvatskog državnog arhiva u Splitu.



Posjet knjižnici zaključili smo pričom o Josipu Baraču, čija se ostavština čuva u Zbirci starih knjiga i rukopisa Sveučilišne knjižnice. Ta se vrijedna građa može pogledati na izložbi koja je otvorena povodom Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenoga. Izložba će biti otvorena do sredine prosinca pa vas pozivam da je posjetite.


Nema komentara:

Objavi komentar