subota, 28. siječnja 2012.

Zavirimo ispod površine slike!

Izvješće sastavio: Dominik Rajčević
Ispravila i dopunila: Sagita Mirjam Sunara, doc.
Fotografije: S. M. Sunara


Ispitivanje poprečnih presjeka uzoraka slikanog sloja tehnika je koja nam omogućuje da iz male količine materijala dobijemo puno informacija. Ponekad nije lako interpretirati ono što vidimo pod mikroskopom. Neki uzorci, poput onih iz interijera povijesnih građevina, mogu biti VRLO složeni.

UZORKOVANJE
Prije uzorkovanja treba označiti i fotografirati mjesto s kojega se uzima uzorak. Poželjno je fotografirati i restauratora dok uzima uzorak.

Uzorci se u pravilu uzimaju uz rub oštećenja


IZRADA POPREČNIH PRESJEKA UZORAKA (eng. paint cross-sections)

Uzorci koje smo ispitivali uzeti su s dviju slika Filippa Naldija, slikara koji je djelovao u srednjoj i južnoj Dalmaciji u drugoj polovici 18. stoljeća. Svaki je uzorak stavljen u kalup od slikonske gume dopola ispunjen poliesterskom smolom. Uz svaki uzorak stavljen je papirić sa šifrom koja "otkriva" s koje je umjetnine i kojeg mjesta na umjetnini uzorak uzet. Kalupi su zatim do vrha ispunjeni smolom.

Kalup  s uzorcima

Kad se smola osušila i ukrutila, kockice s uzorcima izvađene su iz kalupa. Uzorke nismo mogli gledati pod mikroskopom, jer su se nalazili u sredini kockica. Kockice je trebalo ručnom pilicom prepiliti i to tako da se piljenjem dođe što bliže uzorku. Nakon piljenja, brusili smo i polirali onu stranu kockice kojoj je uzorak najbliži; tako smo dobili poprečni presjek svakog uzorka. Uzorke smo isprali Shellsolom T kako bismo uklonili finu prašinu od brusnog papira.

Brušenje i poliranje

Poprečne presjeke uzoraka promatrali smo pod mikroskopom i uspoređivali s fotografijama pozicija s kojih su uzeti. Vidjeli smo da je slikar platno preparirao crvenkastosmeđom preparacijom. Zbog debljine preparacije, zaključili smo da ju je nanosio u dva sloja, iako se granica između slojeva ne vidi.

Mikroskopiranje

Nema komentara:

Objavi komentar